港姐:女朋友vs女性朋友
25‧3‧2015 / SHE LOVES

不少男性除了要面對母親VS女友的戰局之外,還要面對女友VS女性朋友的困局。

女友:「你同佢做咩咁Friend呀?你哋Send Message俾大家講咩呀?你哋有冇曖昧過?你講!你講呀!」

女性朋友:「你女朋友係咪有妄想症呀?我點會好似佢咁Bad Taste睇上你呀?」

女友跟女性朋友之間互相討厭,通常99.9%的原因都是因為男人自己把自己夾在中間而造成的。

男人常一早假設女友會對自己的女性友人敵視、嫉妒、誤會,所以往往都避避忌忌擺出一副煞有介事的樣子,令女友對他跟他的女性朋友之間諸多曖昧幻想。問起來,又答得不清不楚毫無技巧,女友這種疑心極重的生物,當然覺得有鬼。

人的恐懼及誤會都來自對事物的未知,男人死要把自己夾在中間令女友及女性友人都對大家有所不知,當然沒事都變有事。

其實嘛,只要大大方方一早介紹兩方認識,麻煩就未出現已先解決。女友親眼見到男友跟其女性友人之間原來相處有如兄弟、麻甩到暈、沒半點古怪,那些自作多情的曖昧幻想自然立即一掃而空。

只要男人做得大方,女人就不會小氣。
之所以左右做人難,都是因為死要站中間。

HAR16003C/AUG